Ramon Dekker Advies en Training

Rosa de Werdstraat 11

2331 BH Leiden

Kamer van Koophandel:

67337511

 

MD partner.jpg

 

Bridge 2 learn.JPG

 

bestuursacademie.JPG


Teamcoaching

Management Drives

Management Drives is een geweldig model om inzicht te krijgen in drijfveren. Het gemakkelijke model van 6 kleuren geeft een recognition factor van 98%. Dit betekent dat de herkenbaarheid in uitkomst van het model enorm groot is.

MD.jpg

Teamontwikkeling middels drijfveren!

image1.jpeg

Ga op een inetarctieve wijze met uw team aan de slag en kom tot:

- Inzicht in eigen drijfveren en die van je collega's!

- Inzicht in positief en negatief gedrag van je team

- inzicht in de groepskracht en valkuilen

- Bepaal met elkaar acties om tot efficienter gedrag te komen als team!

image2.jpeg

 

RET

RET4.jpg

Van kinds af aan leren we hoe we moeten reageren op onze omgeving. We leren de regels en gebruiken die in ons voordeel op dat moment. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan  de eettafel waaraan je vroeger met het gezin zat en gezellig de dag doornam. De afspraak was dat je niet door elkaar heen praatte en elkaar liet uitspreken. Makkelijke regel toch? Het wordt lastiger zodra je 20 jaar later ontdekt dat je niet tot je recht komt in vergaderingen…

De overtuigingen werken in een soortgelijke situatie in je nadeel. In een werksituatie zorgt deze overtuiging (“ik moet andere laten uitspreken”) ervoor dat je het te gezellig wilt hebben en verontwaardigd bent als anderen je niet laten uitpraten. Kortom de overtuiging belemmert je in je gedrag.

Overtuigingen en gedachten bepalen in belangrijke mate ons gedrag. Als we immers denken aan een lastige situatie (bijvoorbeeld een presentatie) dan voelen we ons niet prettig en onze gedachten zijn mogelijk in de trant van:

ik moet goed verstaanbaar zijn…,

ik moet de aandacht houden…,

ik moet antwoord weten op alle vragen!

 

Op het moment dat de presentatie start nemen de overtuigingen de overhand en sta je zwetend en bibberend voor de groep. Je probeert zo snel mogelijk je verhaal te doen en je bent blij als het klaar is. Het gevolg van je overtuigingen is dat je je gedrag aanpast. Je reactie op een situatie komt dus voort uit de gedachte over de situatie en niet de situatie zelf.

De Rationeel Emotieve Therapy: De gedachten bepalen je reactie op een situatie en niet de situatie bepaalt de reactie.

 

Zelfvertrouwen-voor-op-website.jpg

Het RET model betekent: De gedachten bepalen je reactie op een situatie en niet de situatie bepaalt de reactie.

 

Wat kunnen we hiermee?

Het betekent dat we niet afhankelijk zijn van een situatie en geen slachtoffer hiervan zijn (reactief), maar zelf het heft in handen hebben (pro-actief) om op een situatie te reageren door onze gedachten te sturen. Om gedachten te sturen zullen we eerst moeten bepalen wat onze gedachten zijn die ons nu belemmeren. Volg hiervoor de volgende stappen:

1 Stel je een situatie voor die je spannend vind of waarvan je je gedrag wilt veranderen

2 Beschrijf het gevoel dat je krijgt in de situatie

3 Beschrijf de gedachte die je hebt bij het gevoel. Hoe belemmert dit jou?

4 Maak de gedachte zo concreet mogelijk in de zinsopbouw: “ik moet..”, “ik kan nooit..”,

 

Van belemmeringen naar positieve gedachten

Het omzetten van een belemmerende gedachte kan soms heel lastig zijn. De overtuigingen zitten vaak diep geworteld en zijn de kern van je gedrag. Dit laat je niet zomaar los, kortom je zal er alles aan doen om je overtuigingen vast te houden. “Het past nu eenmaal bij mij”of “ik ben zover gekomen in mijn leven door mijn overtuigingen” heb ik vaak gehoord als reden. Om te veranderen moeten we buiten onze comfort zone gaan en daar houden we niet van. We houden onszelf voor de gek en vertellen allerlei smoesjes om onze overtuigingen maar niet los te laten.

Belangrijk is de vraag wat het gedrag dat gevoed wordt door je overtuiging, je oplevert. In sommige gevallen is dit stress, onrust, zenuwen kortom negatieve resultaten. De kunst is om naar je gedrag te kijken op een andere manier. Probeer eens positief naar je gedrag te kijken. Wat is de positieve waarde? Wat mag je wel en waar ben je trots op? Welke overtuigingen voelen bevrijdend? Wat is de bevrijdende overtuiging? Denk bijvoorbeeld aan:

“ik mag leren van mijn fouten”

“Ik hoef niet alles te weten

“Ik mag de tijd nemen om een keuze te maken”

 

Heb je een overtuiging gevonden die je een bevrijdend gevoel geeft? Spreek deze dan hardop elke dag uit of schrijf m op en neem om mee. Zodra je in een spannende situatie komt lees je de overtuiging hardop voor waardoor je een positief gevoel krijgt. Dit zal ertoe leiden dat je positief gedrag laat zien waar je trots op bent! Succes!

De 5 beste aandacht trekkers bij presentaties

Ik krijg vaak de opmerking dat mijn trainingen en presentaties leuk zijn om naar te kijken en dat de tijd voorbij is gevlogen. In dit blog bespreek ik de 5 beste aandachttrekkers die ik gebruik om de aandacht van mijn publiek vast te houden. Ik richt me in dit blog niet op de inhoud van een verhaal, maar de wijze waarop ik mijn verhaal breng.

 

Lees verder >


Waarom Super Mario Bros gelukkig maakt

Laatst speelde ik Super Mario Bros op de WII. Dat is dus echt helemaal niks veranderd...vroeger zat ik tegen het plafond en nu zit ik dat nog steeds. Net als mijn oudste zoon van 6 die behendig de Mario bedient. Vloeken mag bij ons thuis niet, dus de "chips" en "kak" vliegen door de lucht...bij gebrek aan een andere uitlaatklep.

Lees verder >


Tips om jezelf opnieuw uit te vinden

Meer dan ooit is het belangrijk om kritisch te blijven naar je eigen ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden. Juist in deze krappe tijden hebben bedrijven de meeste baat bij gemotiveerd personeel. Ben je gelukkig in je werk, heb je voldoende uitdaging, benut je jouw talenten voldoende? Iedereen is uniek en levert met zijn talenten een bijdrage aan het bedrijf.  Vanuit deze visie heb ik zelf al veel mooie functies gehad. Niet iedereen heeft echter dit geluk. Ben jij zelf al aan versie 2.0 van jezelf toe?

Lees verder >


Focus bepalen om succes te behalen

Ik ben van mezelf uit niet erg doelgericht. It happens as it comes along dacht ik altijd. De laatste jaren heb ik het idee dat met social media en allerlei IT ontwikkelingen het een vereiste is geworden om snel te reageren op je omgeving en te multi tasken. Dit klinkt allemaal prachtig maar kan in werkelijkheid ook erg onrustig, gehaast en chaotisch worden. Daarnaast kom je nergens aan toe.

Lees verder >


Afvallen of gezond leven?

Mensen die mij kennen weten wel dat ik mij niet druk maak om een kilootje meer of meer.  Ook heb ik wel eens een dieet gedaan en ben hier ook absoluut kilo's mee afgevallen, maar uiteindelijk ook weer aangekomen. Niet dat ik een dwangmatige eter ben, maar ik hou gewoon van gezelligheid en de kilo’s sluipen erin.

Lees verder >


Bloggen...Gewoon doen!

Best spannend om zo'n eerste blog te schrijven. Ik verwacht geen literatuurprijs, maar ik denk dat ik echt wel iets te brengen heb op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Dit is dan ook een van de belangrijkste redenen om te gaan bloggen. Gewoon om te delen wat ik aan kennis en ervaring heb opgedaan op dit gebied en hiermee anderen te inspireren, een nieuw inzicht te geven of misschien zelfs aan te zetten om zelf ook passie, kennis en ervaring te delen.

Lees verder >